My articles - Írásaim

Felelőtlenség a köbön

Felelőtlenség a köbön - Rampasek László

A valóban felelős vállalatok a karbonsemlegességük bizonyításával tudnák a társadalmi felelősségvállalásukat (CSR) a legjobban bemutatni.
Nagy tévedés az, hogy pl. csak az FSC vagy a Fair trade megkülönböztető jelzések lobogtatása elégséges ahhoz, hogy egy vállalat magatartása valóban felelős-e a társadalommal szemben, ahogy ezt sok CSR-os gondolja. Szemfényvesztésnek tartom, hogy ha kiragadok egy valóban nem megfelelő magatartást és elkezdek reklámcélból bizonyítottan Felelős erdőgazdálkodásból eredő fát használni vagy Méltányos kereskedelmi gyakorlatot folytatok és a munkásokat egy kicsit jobban megfizetem, akkor felelős vállalat lettem. Netalán azt gondolja valaki, hogy támogatások és szponzorációk révén megvásárolható a felelős vállalati forma. Ha-ha-ha… Teljesen mindegy, hogy a levesben mekkora sz.r úszik az a leves ehetetlen! Olyan ez, mint amikor egy fékhibás autónál azzal dicsekszik valaki, hogy a jobb első fog és úgy vág neki az útnak (és úgy megy neki az utókornak).

A valóban felelős vállalatok az ökolábnyomukat, sőt azon belül is kiemelt figyelemmel a karbonlábnyomukat csökkentik, hiszen ez egy komplexebb folyamat, sokkal körültekintőbb és szélesebb valódi eredményt generál. Ez a megközelítés valóban fenntarthatóvá teheti a vállalatot és szélesebb rétegek érezhetik azt, hogy valóban felelős viselkedésük eredményezi a globális éghajlatváltozás megállítását.

.

Tovább a cikkre >>

.